Kaligrafi Almulk

SURAH Al Mulk merupakan Surah yang ke-67 di dalam Al Quran , Jumlahnya 30 ayat. Di antara isi kandungannya ditegaskan tentang kekuasaan Allah SWT , yaitu menguasai dunia dan akhirat. Seluruh alam telah diciptakanNya begitu rapi. Terdapat banyak hadis Rasulullah SAW yang menyatakan tentang fadhilah, faedah dan hikmah bagi mereka yang mengamalkan membaca surah Al-Mulk . Di antaranya diriwayatkan oleh Abu Daud, At Tarmizi, An Nasa’i dan Ibnu Majah dari Abu Hurairah:
“Sesungguhnya di dalam Al Quran terdapat tiga puluh ayat yang kandungannya akan memberi syafaat kepada orang yang membacanya sehingga ia akan mendapat keampunan dosanya yaitu Surah Al Mulk.”
Ibnu Abbas ra, seorang sahabat Rasulullah SAW menceritakan ia telah mendirikan kemah di atas kubur yang beliau tidak ketahui. Dari kuburan itu beliau terdengar suara orang membaca surah Al-Mulk sehingga hatam; beliau lalu menemui baginda dan berkata: “Wahai Rasulullah, saya dirikan kemah di atas sebuah kubur yang saya tidak ketahui, saya mendengar seorang sedang membaca Surah Al Mulk sehingga hatam.” Maka Nabi Muhammad SAW bersabda: “Itulah yang menahan (Al-Maa’inah) dan yang menyelamatkan (Al-Manjiah) dia dari siksa kubur.” (HR At Tarmizi)

Anas Ibnu Malik berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Satu surah di dalam Al Quran menghadiahkan kepada pembacanya sehingga memasukkannya ke dalam syurga yaitu Tabarak-al-llazhi (Surah Al-Mulk ).” (HR At Tabrani)

An-Nasa’i juga meriwayatkan dari Ibnu Mas’ud bahawa Rasullullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang membaca Surah Al Mulk setiap malam maka Allah mencegahnya daripada azab kubur.”

Jepara Gallery Furniture memproduksi Kaligrafi Surah AlMulk Ayat 1-6. dan kaligrafi ini adalah limit edition. bagi yang berminat segera hubungi 085643575078 / 085226419624

email: info@jeparagallery.com

bentuk kaligrafi akan dikirim bagi yang serius beli kaligrafi surah Al-Mulk ayat 1-6 ini.

Sat, 21 Apr 2012 @16:54


Tulis Komentar

Nama

E-mail (tidak dipublikasikan)

URL

Komentar

Copyright © 2019 Afit (085742480000) · All Rights Reserved